Tag en tur til Endelave

0

Endelave ligger ud for Horsens Fjord i Kattegat, og afstanden til Jylland er cirka 10 km., til Samsø cirka 13 km. og til Æbelø cirka 12 km. Øens areal er 13,08 kvadratkilometer og kystlinien er 20 km lang.
Øens højeste punkt er 8 m.

Endelaves vestligste del og den centrale del med øens højeste punkt Snekkebjerg (7,8 m.), er dannet under sidste istid. Udenpå disse istidsdannelser har havet siden aflejret nyt land ved at aflejre materialer, og øens tre spidser Øvre, Kloben og Lynger Hage er sådan nogle aflejringer. Især er det meget tydeligt, at nordøen (Øvre) består af en række krumodder, hvor strandvold efter strandvold er lagt udenpå hinanden, så øen på dette sted gradvist er vokset – og stadig vokser.

Til gengæld æder havet af Endelave på sydvestkysten, det er på den måde, den 5 meter høje klint er dannet. Kystlinien ved klinten ændres også hele tiden, for det sker jævnligt, at store stykker af klinten skrider i havet.

Læs mere på www.oenendelave.dk

Comments are closed.