Højt at flyve – skønt at falde

0

Oplevelsen af frit fald trækker faldskærmsudspringere til Skinderholm Flyveplads fra hele landet, ja fra hele verden.

Af K. E. Hansen – eet spring i 1991
Det er blevet hverdagskost i Sunds – lyden af motorfly i luften, højt over byen. Pludselig ændrer lyden sig, og man kan iagttage flyet, hastigt på vej mod landing. Få sekunder efter, høres en række korte smæld og nu hænger der pludselig 6 – 8 faldskærme i luften på vej ned mod Skinderholm Flyveplads, hvor Dropzone Denmark har til huse – det eneste professionelle faldskærmscenter i landet.

Dropzone-Denmark---8J2A0326Dropzone Denmark
Dropzone Denmark blev stiftet i foråret 2015, af Kim Bo Larsen (+4500 spring), Rasmus Fynshave (+1500 spring), og Philip Østerberg (+1000 spring), der tilsammen har mere end 30 års erfaring, i at springe i faldskærm.
Når man besøger centret bliver man mødt af venlige og hjælpsomme yngre mennesker – de fleste af dem klædt i faldskærmsdragter, for der er altid nogen på vej til at skulle springe.
– Ja, der sker noget hele tiden her på stedet, siger Kim Bo Larsen. – Nogle har lige sprunget mens andre venter på at komme op, og de skal alle sammen lige snakke om det de har gjort eller skal gøre.
Det var Kim der tog initiativet til Dropzone Denmark i foråret 2015. Efter mange år i udlandet som instruktør, vendte han tilbage til Danmark men savnede et sted hvor han kunne dyrke faldskærmsudspring på fuld tid. Det endte med, at han startede Dropzone Denmark og kontaktede Rasmus og Philip, der ligeledes har stor erfaring fra udlandet.
– Der kommer springere fra hele Danmark, ja fra hele verden, fordi vi har rigtig gode faciliteter. I år har vi gennemført godt 4000 spring og det er vi rigtig godt tilfredse med, fortæller Kim.

Dropzone-Denmark---8J2A0176Det startede med et gavekort
Blandt de mange der pakker skærme eller gør klar til at tage af sted, møder jeg Thomas Ulriksen fra Ikast, der i dag har taget sin søn Simon, med til centret. Jeg vil gerne vide hvorfor han springer faldskærm. Hvad er det der fascinerer ham ved sporten?
– Det er så utroligt afslappende, siger Thomas. – Jeg har en travl hverdag, men når jeg kommer herud, så kan jeg virkelig koble af fra det hele, og samtidig nyde fascinationen af springene.
– Det hele begyndte for mig, da jeg fik et gavekort på et prøvespring i en klub i Århus, men efter at centret her åbnede sidste år, har jeg sprunget her. Jeg er oppe på godt 130 spring, fortæller han.

Springet – suset
Alle er klar, og nu begiver vi os ud til det ventende fly, en Cessna 208 Caravan med plads til 14 springere – her iblandt Thomas fra Ikast og 72-årige farmor Else fra Østbirk, der har fået et tandemspring i fødselsdagsgave. Alle sidder tæt pakket, i et støjniveau der gør det vanskeligt at tale sammen. Ca. 15 minutter tager turen op til de 4000 m højder hvorfra springene på denne tur sker.
Den store sidedør åbnes og de fire første springere giver hinanden ”high-five” inden de springer. Dernæst er det ”flyvende farmor” der køligt og roligt springer – hægtet sammen med sin tandemspringer Kim Bo Larsen. Som sidste mand er Thomas, der smiler til fotografen.

Danmarks yngste springer
Sidst på eftermiddagen bliver alle tilstedeværende springere kaldt til samling i den store hangar. Noget vigtigt er under opsejling.
Det drejer sig om Danmarks yngste solospringer, 15½-årige Sophie Fynshave, der skal have overrakt sit AFF-bevis – syv godkendte solospring – der giver hende tilladelse til at springe so1o fra 4000 m højde.
Dropzone-Denmark---8J2A0335

Sophie havde sit første tandemspring som seks-årig og har siden gennemført over 30 tandemspring, inden hun allerede i foråret påbegyndte uddannelsen til AFF-springer. Hun har derfor måttet have dispensation fra alderskravet på minimum 16 år, for at måtte springe solospring.
Det var Sophies far, Rasmus Fynshave, der overrakte AFF-beviset til hende, ledsaget af stor klapsalve og den obligatoriske tur i ”swoop ponden” – en nærliggende vanddam.
Efter sommerferien skal Sophie på efterskole på Samsø – Samsø Efterskole – hvor et af valgfagene er faldskærmsudspring – naturligvis.

 

Comments are closed.